czwartek, 17 kwietnia 2014

Tarta z malinami

Tarta z malinami
Składniki, 6 porcji:
Spód:

• 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
• 125 g masła, schłodzonego 
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru pudru

• 1 jajko

Krem:
• 250 g sera mascarpone
• 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
• 2 jajka

oraz: maliny lub mango mogą też być truskawki i inne owoce

* użyłam formy na tartę o średnicy 24 cm i wykorzystałam połowę ilości ciasta z powyższego przepisu. Do większej formy 26 cm wykorzystamy około 2/3 ilości ciasta.
Z całej ilości ciasta otrzymamy więc dwa spody 24 cm. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm. 

Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki ponakłówać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 28 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Pozostała część masy jeśli mam foremki do babeczek to robimy małe tartaletki i pozostałe ciasto wykładamy formy i wlewamy w nie krem Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu. 
P.S. Za szybko ukroiłam tarte i sie troche rozlała wiec trzeba czekac aż zastygnie tak 4 lub 5 godzin.
A to tarta z mango z tego samego przepisu ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz